Najlepszy sposób na przechowywanie chleba

Już nie mamy takiego szacunku do chleba, jak nasi przodkowie, którzy całowali każdy jego okruszek, który upadł na ziemię. Moda na zero waste sprawia jednak, że w pewien sposób wracamy do tej tradycji, dbając o to, aby nie marnować jedzenia. Dlatego tak ważny jest sposób przechowywania produktów spożywczych.

Idealne warunki dla chleba

Chleb wcale nie musi być czerstwy już następnego dnia, jeżeli będzie przechowywany w odpowiednich warunkach. A najlepsze są dla niego miejsca suche, w których temperatura nie przekracza 22 stopni Celsjusza. Pamiętajmy jednak, że chleb może nie tylko stać się suchy, ale także spleśnieć. Dzieje się tak, gdy temperatura jest za wysoka, albo przechowujemy go w foliowych woreczkach, w których pleśń ma doskonałe warunki do rozwoju. Zamiast główkować nad tym, w jaki sposób kupowanemu przez nas pieczywu zapewnić najlepsze miejsce, aby długo było świeże, zdecydujmy się na chlebak. Taki pojemnik pomaga utrzymać porządek w kuchni, a jednocześnie może pełnić funkcję dekoracyjną. Ekskluzywne chlebaki mogą mieć znaczący wpływ na wystrój, charakter i styl kuchni. Jednak, aby tak się stało, chlebak, na który się zdecydujemy, powinien spełniać parę wymagań.

Najlepsze miejsce na chlebak

Przede wszystkim wybierzmy taki, który stylistycznie będzie nawiązywał do pozostałych sprzętów znajdujących się w kuchni. Ważna jest także jego wielkość – stale niedomknięty chlebak, w którym nie mieści się pieczywo, nie tylko nie spełni jak powinien swojej funkcji, ale też będzie wyglądał nieestetycznie. W małej kuchni często mamy dylemat dotyczący tego, gdzie ustawić chlebak, aby nie zajmował cennego miejsca, a jednocześnie był zawsze pod ręką. Przede wszystkim zadbajmy o to, aby chlebak był ustawiony z daleka od promieni słonecznych, a także od sprzętów, które są źródłem wysokiej temperatury, jak na przykład kuchenka. Dobrym miejscem na chlebak jest blat kuchenny, ale możemy go też ustawić na lodówce czy w odkrytej szafce kuchennej. Wtedy każdego dnia będziemy mogli się cieszyć smakiem pysznego świeżego chleba.